maanantai 8. lokakuuta 2012

Kauraleipä

Mun leivistäni tulee aina liian jauhoisia. Nyt päätin, että jätän jauhojen määrän tosi alas.
Toimi :) Ohje on peräisin Merjan marsipaanipuodin -sivuilta ja kopioin sen suoraan tähän.


2 leipää:
5 dl maitoa tai vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
5 dl kaurahiutaleita tai 5 pss Elovena Aamuhetki annospikapuuro Omena-kaneli
2 tl kanelia
noin 8 dl hiivaleipä, vehnä tai sämpyläjauhoja
(laitoin vain 6dl)

Liota hiiva lämpimään nesteeseen. Lisää suola, kaurahiutaleet ja kaneli. Anna turvota muutama minuutti. Lisää jauhoja ja vaivaa taikinaan hyvä sitko. Älä lisää kerralla koko jauhomäärää vaan jätä hiukan. Vaivaa hetki ja tunnustele tarvitseeko taikina koko jauhomäärää. Jauhoerissä on eroja, joten siksi jauhomäärä on ohjeessa noin mitta. Nostata taikina kaksinkertaiseksi. 

Kumoa nostatettu taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa kahteen osaan. Riivaa taikinapalat palloiksi jauhojen avulla. Nosta pallot leivinpaperin päälle pellille. Peitä leivinliinalla ja anna kohota. Voitele kohonneet leivät vedellä tai maidolla. Viillä leipään koristekuviot terävällä veitsellä halutessasi. Jauhota pintaa jauhoilla. Tasaisin jauhotuksen saat kun sihtaat jauhoja siivilän läpi. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 15-20 minuuttia. Leipä on valmis kun kopsautat pohjaan ja se kumisee. Jäähdytä ilman leivinliinaa ja nauti. 

1 kommentti:

  1. TÄYTYY kokeilla, näyttää hyvälle! (Tosin kokeilen nesteen taas: sitä Gefilusmehua 1/2 osaa+ 1/2 vettä :) )

    VastaaPoista